Elektrická energie 29.02.2020 11:37 04.03.2020 17:43

 Elektrickou energii nebo proud síťového napětí měříme z různých důvodů:

  • odběr různých technologií (tepelné čerpadlo, ohřev TUV apod.)

  • hlídání max. výkonu (řízení z důvodu nepřekročení max. proudu jističe)

  • regulace vlastní spotřeby FVE

V následujících příkladech uvažujeme podružné měření (ne fakturační). Elektroměr na vstupu objektu (majetek rozvodných závodů), i když je vybaven komunikačním rozhraním, je v zaplombovaném prostoru a jeho využití neuvažujeme.

 

Přímo na CIB sběrnici máme k dispozici 4-kvadrantový rychlý elektroměr C-EM-0401M. V současné době připravujeme jednodušší verzi CIB třífázového elektroměru C-EM-0300M a jeho bezdrátovou verzi R-EM-0300M-A.

 

Pro měření spotřeby (a výroby) a dalších veličin pro velký počet vývodů máme k dispozici řešení s moduly EMU a EMI.

 

Měření odběru 1f zařízení (kompresor tepelného čerpadla) a výpočet okamžitého proudu (pro vizuální informaci a jednodušší řízení dle proudu – odpínání apod.), s výhodou využijeme 1f elektroměr s pulzním výstupem 9901M, popř. ED11.M.

 

Měření odběru 1f zařízení můžeme také využít elektroměr ED 110 s optickým rozhraním a hodnoty (výkon, napětí, proud) vyčítáme optickou hlavou TXN 149 01, elektroměr je dvoutarifní, takže vyčítáme výkony pro každý tarif samostatně. Také u elektroměru ED 110 můžeme využít impulzního výstupu S0.

 

Měření výroby a odběru 1f  el. energie (FVE, větrná elektrárna pro vlastní spotřebu apod.) můžeme využít elektroměr ED 110 s optickým rozhraním a hodnoty (výkon odběru i dodávky pro dva tarify, napětí, proud) vyčítáme optickou hlavou TXN 149 01.

 

Měření odběru 3f zařízení (domácnost) a výpočet okamžitého proudu (pro vizuální informaci a jednodušší řízení dle proudu – odpínání apod.) je možné využít 1f elektroměru 9901M pro každou fázi samostatně, nevýhoda je potřeba tří impulzních vstupů, výhodou je informace o každé fázi a příznivá cena.

 

Měření odběru 3f zařízení je možné také řešit třífázovým elektroměrem s impulzním výstupem S0, typ ED 310 (pro proudy do 63 A s přímým měřením, pro vyšší proudy varianta s nepřímým měřením ED 310I),  potřebujeme pouze jeden impulzní vstup, ale nemáme informaci o odběru každé fáze samostatně, nebo použijeme optické rozhraní a hodnoty (výkon, napětí, proud) vyčítáme optickou hlavou TXN 149 01, obvykle je elektroměr alespoň dvoutarifní (ED 310 je až čtyřtarifní), takže vyčítáme výkony pro každý tarif samostatně. Pro komunikaci můžeme také využít komunikační rozhraní RS-485 nebo M-bus.

 

Měření výroby a odběru 3f el. energie (FVE, větrná elektrárna pro vlastní spotřebu apod.) můžeme řešit třífázovým elektroměrem ED 310 (pro proudy do 63 A s přímým měřením, pro vyšší proudy varianta s nepřímým měřením ED 310I), použijeme optické rozhraní a hodnoty (výkon spotřeby i výroby, napětí, proud) vyčítáme optickou hlavou TXN 149 01, elektroměr ED 310 je až čtyřtarifní, takže vyčítáme výkony pro každý tarif samostatně, nebo využijeme pro komunikaci rozhraní RS-485 nebo M-bus.

 

Podrobné měření 3f sítě můžeme řešit modulem SMM33, který je určen pro měření a sledování sdružených a fázových napětí, proudů, činných a jalových výkonů, účiníků, THD napětí a proudů a frekvence v jednofázové i trojfázové síti nn. 

 

Měření dodávky i odběru stejnosměrné elektrické energie (MVE, FVE) je možno řešit DC elektroměrem VMU-E, který umožňuje měřit napětí až do 400 VDC a proudy do 1000 ADC. Elektroměr se připojuje prostřednictvím komunikačního modulu VMU-X na rozhraní RS-485 základního modulu Foxtrot.