Moduly na CIB CFox, osvětlení 15.03.2020 09:09 15.03.2020 09:09

Modul C-DM-0402M-RLC je stmívací modul pro sběrnici CIB, osazen 4 vstupy a 2 výstupy. Výstupy jsou 2 samostatně fázově řízené a ovládané kanály 230 VAC, každý pro zátěž až 500 VA. Stmívač a jeho řídicí algoritmus je konstruován s důrazem na spolehlivost a odolnost proti rušení v síti a zejména proti ovlivňování signálem hromadného dálkového ovládání (HDO).

Stmívač je v provedení RLC, tj. poradí si jak s klasickou odporovou zátěží, tak i s induktivní a kapacitní zátěží. Typ zátěže (RL nebo RC) se nastavuje v SW konfiguraci a je signalizována na čelním panelu LED diodami:

 

RL - induktivní a odporová zátěž - spíná v průběhu půlvlny a vypíná při průchodu nulou. 
Typicky jsou to vinuté transformátory a standardní žárovky 
 
RC - kapacitní a odporová zátěž - spíná v nule a rozpíná v průběhu půlvlny:
Typicky jsou to elektronické transformátory, stmívatelné spínané zdroje a klasické žárovky.

 

LED/CFL – se rozsvítí spolu s vybraným typem zátěže (tj. svítí společně se signalizací RL nebo RC) v případě, kdy potřebujeme omezit rozsah stmívání a nastavíme parametr MINIMUM (zážehová mez) na nenulovou hodnotu.

 

Parametr MINIMUM je používán pro řízení stmívatelných kompaktních zářivek (CFL) nebo LED žárovek z důvodu neschopnosti funkce od nulového výstupního napětí – při nastavení výstupu stmívače na hodnotu menší, než je doporučená hodnota MINIMUM, se chovají nestandardně, blikají apod.  Pro tyto zdroje obvykle nastavujeme typ zátěže RL

 

Stmívání jednotlivých typů zdrojů

Klasické žárovky je možno stmívat do plného příkonu 500 VA, je možno využít i paralelní chod do celkového příkonu 2000 VA (viz následující odstavec).

 

LED žárovky je možno stmívat do celkového příkonu 250 VA, stmívání více LED žárovek zapojených paralelně je možno do max. 16 ks, je potřeba také zohlednit technické parametry výrobce (omezení počtu společně stmívaných žárovek).

Úsporné zářivky (CFL) je možno stmívat do celkového příkonu 250 VA.

Vinuté transformátory lze použít do příkonu 250 VA při podmínce minimální trvalé zátěže 80 % jmenovitého výkonu  transformátoru.

Uvedené výkony platí pro síť 230 VAC. V případě použití stmívače v síti 110 VAC (50 i 60 Hz) jsou všechny výkony a příkony pouze poloviční!

 

Stmívání větších výkonů.

Stmívač C-DM-0402M-RLC je připraven pro paralelní chod až 4 kanálů, čímž je možno stmívat zátěže až do 2 kVA (platí pouze pro odporovou zátěž – klasické a halogenové žárovky). Lze zapojit paralelně dva kanály (výkon 1 kVA), tři kanály (1,5 kVA) a maximálně 4 kanály s celkovým stmívaným výkonem 2 kVA.

Moduly musí být vždy na stejné větvi CIB (tím je zajištěna jejich vzájemná synchronizace).

 

Z pohledu výkonového zatížení, a tím i oteplení modulů, je výhodné rozložit rovnoměrně zátěž mezi moduly, tj. máme-li např. 1x svítidlo s příkonem 900 VA a 2x svítidla s příkonem 60 VA je vhodné spojit dva kanály dvou samostatných stmívačů pro výstup 900 VA (např. výstupy OUT1 obou modulů) a druhý kanál každého stmívače (OUT2) použít pro zátěž 60 VA – tím máme každý modul C-DM-0402M-RLC zatížen výkonem max. 510 VA a výrazně snížíme teplotní zatížení jednotlivého modulu stmívače.



Výstupní křivka.

Stmívač má implementovanou volitelně lineární charakteristiku stmívání, nebo logaritmickou (průběh viz graf vpravo), která lépe odpovídá citlivosti lidského oka – tj. zohledňuje velkou citlivost oka v oblasti minimální intenzity osvětlení tak, aby bylo řízení intenzity osvětlení pro vnímání lidským okem co nejpříjemnější.



Na čelním panelu modulu je signalizace komunikace sběrnice CIB s označením RUN, dále ovládání a signalizace funkce manuálního ovládání. K přechodu do manuálního režimu během standardního chodu modulu je potřeba stisknout tlačítko, přechod do manuálního režimu signalizuje žlutá LED. Toto ovládání lze v konfiguraci modulu zakázat. Dále má každý kanál na panelu tlačítko, kterým lze v manuálním režimu kanál zapnout (intenzita 100 %) nebo vypnout (0 %). 

Signalizace ON a ERR signalizují aktuální stav každého kanálu, například že zabrala jedna z ochran – tepelná ochrana nebo ochrana proti přetížení.

 

Modul stmívače má na sobě i 4 univerzální vstupy AI/DI. Připojit lze beznapěťové kontakty, odporové snímače teploty nebo dvojitě vyvážené smyčky s detektory EZS. Jejich využití je dáno uživatelským programem a s funkcí stmívače bezprostředně nesouvisí. 

 

Parametry vstupů AI/DI:

Typ vstupu (čidla): binární, PT1000, Ni1000, NTC12k, KTY81-121, 160k, vyvážené vstupy 
Binární vstupy Log 0: >1,5 kΩ, log 1: <0,5 kΩ
Vyvážené vstupy 2x 1,1kΩ (viz tento článek
Vstup PT1000 -90 °C ÷  +320 °C
Vstup Ni1000 -60 °C ÷ +200 °C
Vstup NTC12k -40 °C ÷ +125 °C
Vstup KTY81-121 -55 °C ÷ +125 °C
Odporový vstup 0 ÷ 160 kΩ

 

Synchronizace řízení světelných scén.

Požadujeme-li pro více samostatně stmívaných světelných zdrojů jejich vzájemnou synchronizaci (synchronně ovládaná světla dle naprogramovaných scén apod.), využijeme v rámci jedné větve CIB automatickou synchronizaci všech modulů C-DM-0402M-RLC. Synchronizace zajišťuje, že zadané povely (požadavek na hodnotu jasu a rampa) do všech modulů jsou provedeny ve stejném okamžiku. Toto platí vždy pro jednu větev CIB, tj. max. 32 modulů C-DM-0402M-RLC.


 

Provozní teplota a oteplení modulu C-DM-0402M-RLC

Modul je při provozu zahříván ztrátovým teplem vzniklým při řízení zátěže, které je úměrné stmívanému výkonu obou kanálů a charakteru stmívání. 

Modul je uvnitř osazen řízeným ventilátorem, který je v případě zvýšení vnitřní teploty automaticky vnitřními obvody modulu zapnut a zabezpečuje dostatečný odvod vznikajícího tepla až do maximální povolené teploty okolí 55 °C.

Modul je také vybaven vnitřní tepelnou ochranou, která při dosažení teploty 70 °C uvnitř modulu omezí výstupní úroveň obou kanálů tak, aby nedošlo k tepelnému poškození modulu a zároveň nebylo ihned úplně vyřazeno z funkce osvětlení. Tepelné přetížení je signalizováno ve statusu modulu a je možno jej signalizovat uživateli či jinak reagovat. Při dalším nárůstu teploty je modul vypnut úplně a po snížení vnitřní teploty opět obnoví standardní funkce.

Modul má pro zabezpečení stabilního chodu definovanou maximální teplotu okolí, která je 55 °C.

Pro dosažení maximálního výkonu při instalaci většího mnořství stmívačů pohromadě (osvětlení větších budov apod...), nebo v prostředí s vysokou teplotou okolí je možné použít doplňkové vnější aktivní chlazení rozvaděče, kterým se zajistí řízené proudění vzduchu v prostoru rozvaděče.


Instalace stmívačů

Moduly C-DM-0402M-RLC zatěžované výstupním výkonem blížícím se 500 W  je vhodné umístit v rozvodnici tak, aby vzájemně mezi nimi byla mezera umožňující proudění vzduchu (alespoň 15 mm) a prostor nad a pod modulem nebyl zbytečně zakryt tak, aby zhoršoval proudění vzduchu.

Je vhodné stmívače také umístit tak, aby svým ztrátovým teplem dle možnosti neohřívaly moduly s přesným analogovým měřením a základní modul systému (např. CP-1000, který je vybaven elektronickými tepelnými pojistkami CIB sběrnic a jeho oteplením vnějším teplem může zvýšit riziko aktivace těchto ochran před dosažením maximálního povoleného proudu sběrnic).


 

Základní parametry

Výkonová ztráta modulu při max. zatížení 2 x 500 VA max. 2 x 4,5 W
Maximální zátěž (odporová zátěž) 1) 2) 3) 2 x 500 VA
Minimální zátěž 0 VA
Interní jištění Elektronická pojistka,

 

tepelná pojistka 105 °C

odběr z CIB sběrnice max. 35 mA
Provozní teplota okolí - 20 °C ÷ 55 °C
Třída ochrany elektrického předmětu II

1) Vinuté transformátory lze použít do příkonu 250(125)VA při podmínce minimální trvalé zátěže 80% jmenovitého výkonu  transformátoru.

2) Při použití žárovkových LED světel nebo elektronických předřadníků lze použít zátěž maximálně do 250(125) VA, nepoužívejte paralelní zapojení kanálů.

3) Paralelní zapojení kanálů modulů je možné pouze pro odporovou zátěž (klasické žárovky) do výkonu 2(1) kW, moduly musí být na stejné CIB lince. Při použití ručního řízení výstupů může dojít k přetížení zbývajících aktivních výstupů.