Osvětlení, zásuvky inrush, osvětlení 19.02.2020 17:41 19.02.2020 17:41

Stmívatelné elektronické předřadníky zářivek často využívají pro řízení stmívání analogový signál 0 ÷ 10 V resp. 1 ÷ 10 V. 

Pro řízení jasu můžeme využít libovolný analogový výstup systému Foxtrot.

Některé předřadníky ani při přivedení napětí 0 V úplně nezhasnou zářivku a pro úplné zhasnutí zářivky je nutno vypnout napájení předřadníku. Zároveň tím snižujeme zbytečný trvalý odběr předřadníku.

 

Výběr reléového výstupu systému pro spínání napájení předřadníku je nutno řešit s ohledem na max. spínací proud předřadníku (studený start) – u některých předřadníků dosahuje tato hodnota i 40 A (podrobnější popis viz tento článek).

 

Při současném ovládání více předřadníků je nutno dodržet max. proud analogového výstupu (typicky 10 mA – viz data příslušného modulu), ale zejména je nutno dodržet max. spínaný proud reléového výstupu. Při spínání většího množství předřadníků (průmyslové haly apod.) je nutno předřadníky rozdělit do více skupin a použít více reléových výstupů.

Zároveň je nutno zohlednit předřazené jištění – aby nedocházelo k vybavování předřazeného jištění. Při rozdělení předřadníků mezi více reléových výstupů je vhodné v aplikačním programu ošeřit postupné spínání skupin předřadníků a tím snížit proudový ráz na předřazené jištění.