Vytápění, větrání 19.03.2020 09:29 19.03.2020 09:29

Kotel (plynový, automatický peletkový, automatický uhelný apod.) můžeme řídit libovolným reléovým výstupem systému Foxtrot. Je vhodné omezit vlastní „inteligenci“ kotle – ekvitermní křivku atd. a optimální způsob řízení kotle dle dohody s projektantem vytápění řešit přímo v systému Foxtrot – tím získáme možnost nastavení, změn, sledování chování celé soustavy přímo v systému Foxtrot včetně všech nástrojů dálkové správy, dohledu a servisu.

Podobným způsobem lze řídit i tepelná čerpadla, která sama neumožňují inteligentní komunikaci s řídicím systémem domu. Využijeme vstupu typicky pro prostorový termostat, kterým ovládáme chod tepelného čerpadla.

 

Kotle vybavené rozhraním OpenTherm je možné řídit s využitím modulu UC-1204. Příklad obecného zapojení a připojení ke kotli Thermona osazeného modulem interface IU05 včetně zásad připojení jsou uvedeny v následujících článcích.

 

Tepelná čerpadla vybavená komunikačním rozhraním je většinou též možné připojit tímto rozhraním k základnímu modulu Foxtrot, v případě tepelných čerpadel řízených systémem Foxtrot (součást dodávky čerpadla) je možné propojit s řídicím systémem inteligentního domu pomocí Ethernetu a též využít pro lepší řízení a přenos parametrů – např. je možné nastavení čerpadla přidat do webových stránek řízení domu a vše řešit jako jeden celek. Vlastní komunikaci (přenos dat mezi systémem řízení čerpadla a systémem Foxtrot pro řízení domu) je nutné řešit v součinnosti s dodavatelem nebo výrobcem čerpadla.

Některá tepelná čerpadla umožňují pouze základní řízení pomocí několika signálů (ZAP/VYP, topení/chlazení...). Konkrétní připojení je vždy nutno řešit s dodavatelem TČ nebo dle dokumentace výrobce TČ. Příklad možného připojení TČ je uvedeno v tomto článku.

 

Tepelná čerpadla a systémy vytápění řízená systémem Foxtrot:

ACOND
AC HEATING
CTC (regulátor Regulus IR-14)
GEOSUN
NEOTA
NUKLEON
PZP Komplet
TECHTRANS
TENAUR