Odmrazování 01.03.2020 10:03 01.03.2020 13:17

Pro odmrazování okapů se používají elektrické topné kabely (Raychem atd.) řízené dle venkovní teploty a srážek pomocí čidel teploty a vlhkosti umístěných do okapového žlabu. V případě poklesu venkovní teploty pod nastavenou hodnotu a současného výskytu vlhkosti v jakémkoliv skupenství (voda, sníh, led atd.) se zapnou topné kabely. Stoupne-li teplota nad nastavenou hodnotu nebo vymizí vlhkost, vyhřívání se vypne (topné kabely budou mimo provoz). 

Senzor teploty je umístěn poblíž okapového žlabu a senzor vlhkosti se umísťuje přímo do okapového žlabu, nejlépe poblíž svodu. Objeví-li se jakékoliv skupenství vlhkosti, senzor vlhkosti pomocí topného odporu (2 W) ho rozpustí a signalizuje. K lepší spolehlivosti se doporučuje použít dvě paralelně spojená čidla vlhkosti, poté stačí, aby se vlhkost objevila na jednom z nich, tak se systém uvede do provozu. 

 

Příklad zapojení uvažuje vyhřívané čidlo ESD 524 003 (Eberle) a čidlo teploty NTC (může být NTC 12k nebo např. TFD 524 004 – NTC čidlo 10k). Čidla mohou být připojena k libovolným vstupům řídicího systému s odpovídajícím rozsahem (vlhkostní čidlo se připojuje na vstup pro měření kondenzace). Připojení k modulu C-HM-0308M ukazuje následující obrázek.

Obr. 1 Příklad zapojení – odmrazování okapů

Poznámky:

  1. Lze kombinovat odmrazování ploch i okapů – napájet obojí ze společného zdroje atd.
  2. Reléový výstup vyhřívání je nutné dimenzovat (posílit) dle skutečného spínaného výkonu.