Ovladače, displeje inteligentní dům 29.02.2020 08:27 29.02.2020 08:27

EnOcean je bezdrátový a bezbateriový standard používající se výhradně v automatizaci budov. Tento standard využívá technologii zvanou Energy Harvesting, která umožňuje bezdrátovým senzorům a aktorům získávat energii pro přenos telegramů z okolního prostředí. 

 

Potřebné prvky:

  • PLC Tecomat se sériovou komunikací
  • Převodník ENOCEAN-GWY-MOD
  • EnOcean zařízení
  • Počítač pro nastavení komunikace

 

Schéma zapojení 


 

Nastavení převodníku ENOCEAN-GWY-MOD

 

Převodník se připojuje k PC pomocí USB, přes které je i napájen. Po spuštění aplikace EnOcean Tools se v horní liště vybere příslušný port a stiskne Connect, pokud se převodník připojí, objeví se zelené hlášení: „Connected – answer OK“.

 

 

Ve složce Rx Channels se přidají EnOcean zařízení, ze kterých chceme číst data. Zařízení se přidávají následovně:

  1. Klikneme na volný kanál, na který chceme přidat zařízení.
  2. Vpravo na panelu Channel vybereme jednu ze dvou možností:
    1. Teach-in telegram – většina zařízení mají tlačítko, které vyšle párovací telegram s informacemi o sobě, takže se samo vyplní, o jaké zařízení se jedná a jakou má ID adresu
    2. Channel configuration – je nutno vyplnit ID a EEP (typ zařízení složen ze tří částí) ručně
  3. Pokud máme zařízení vyplněno klikneme na save a zařízení se přidá do tabulky.

 

Je možné najednou přidat až 40 EnOcean prvků. Na obrázku níže je příklad přidání světelného senzoru s ID 01-8C-85-A0 a EEP označení A5-06-02 na kanál číslo 9 pomocí ručního zadávání.

 

Tabulka s více přidanými prvky může poté vypadat třeba takto: 

 

Konfigurace Mosaicu

Převodník nám umožňuje komunikovat přes rozhraní RS-485 nebo RS-232, proto je nutné, aby PLC bylo vybaveno příslušným submodulem pro tuto komunikaci.

Pokud si konfiguraci načteme z PLC, musíme následně nastavit komunikační kanál:

  1. Dvojklik na submodul
  2. Režim UNI
  3. Dvojklik na kanál
  4. Nastavit parametry kanálu – komunikační rychlost, parita, počet stopbitů musí odpovídat nastavení převodníku v záložce Gateway settings v aplikaci (obrázek níže). Počet bitů 8, délka vysílací a přijímací zóny musí být 256 a minimální doby prodlevy 4

 

Příklad připojení EnOcean snímače teploty

 

K dispozici je snímač teploty s ID 01-82-30-0C a EEP označením A5-02-05. Ten podle návodu přidáme na kanál číslo 0.

Po konfiguraci submodulu můžeme teplotu ze snímače dostat do Mosaicu pomocí EnOcean knihovny. Z knihovny vybereme příslušný funkční blok podle prvních dvou částí EEP označení.

Funkční bloky EnOcean knihovny pro převodník ENOCEAN-GWY-MOD:

Funkční blok A5_02_xx_EnOcean

Funkční blok Master_EnOcean

 

Vzorový program pro funkční blok A5_02_xx_EnOcean:

Funkční blok A5_04_xx_EnOcean slouží pro čtení teploty a relativní vlhkosti z EnOcean teplotního a vlhkostního senzoru pomocí převodníku ENOCEAN-GWY-MOD od firmy Firvena s.r.o. Pro komunikaci je nutné využít funkční blok Master_EnOcean.

Na vstup bloku A5_02_xx_EnOcean se zapíše kanál, na který je přidán v programu EnOcean Tool, do proměnné Firvena_ChRx. V tomto případě se jedná o kanál 0. Dále se zapíše do proměnné SNo_Modbus adresa Firvena převodníku z hlediska Modbus protokolu. Výstup Temperature udává hodnotu teploty ve °C. Pro komunikaci je zde funkční blok Master_EnOcean.