Ovladače, displeje inteligentní dům, ovladač 25.02.2020 11:06 25.02.2020 11:06

Ovladače na zeď (náhrada klasických vypínačů) lze řešit či integrovat do systému několika způsoby, lišícími se komfortem, možnostmi, cenou a sortimentem.

První je přímo ovladač jako sběrnicový prvek systému Foxtrot. Zde je nejlepší využití prvku na zdi (více krátkocestných tlačítek, integrované čidlo teploty, připojení dalších čidel teploty, LED signalizace apod.), ale zároveň je sortiment omezen na přímo podporované designy – což je design Logus od firmy Efapel, designy ABB a všechny řady ovladačů od firmy OBZOR (Decente, Elegant a Variant).

Vedle modulů (ovladačů) na sběrnici CIB (Time, Logus, designy Obzor) lze využít také bezdrátové ovladače v designu ABB Time, moduly R-WS-0200R-Time a R-WS-0400R-Time, které z pohledu funkcionality mají totožné vlastnosti jako CFox moduly C-WS-0400R-Time.

 

Další možností je využití krátkocestných tlačítek přímo vyráběných a dodávaných výrobci elektroinstalačních prvků – např. GIRA, JUNG, EATON atd. Tyto tlačítka můžeme připojit na binární vstupy systému buď k modulu přímo umístěnému do instalační krabice pod příslušný ovladač, nebo kabelem do rozvaděče na vstupy modulů v provedení na DIN lištu. Zde jsme opět vázáni sortimentem takto dodávaných ovladačů na trhu.

 

Třetí možností je využít obyčejná tlačítka bez aretace (žaluziová, „zvonková“ apod.). Zde není možnost signalizace, obvykle pouze jedno nebo dvě tlačítka na ovladač, ale výhodou je, že podobné tlačítko lze zajistit v téměř každém používaném designu. Opět tlačítka připojíme na binární vstupy systému – podobně jako předchozí odstavec.

 

Čtvrtou možností je integrace ovladačů s komunikací jiného výrobce – zde máme přímo k dispozici řešení pro KNX ovladače.