Osvětlení, zásuvky CFox, osvětlení 19.02.2020 17:28 19.02.2020 17:28

Kompaktní zářivky (dále CFL) a LED žárovky (dále LED), které jsou výrobcem přímo určeny pro stmívání, 

tj. mají na krytu nebo balení uvedený text "Dimmable", nebo symbol, např.:   

stmíváme stmívacím modulem C-DM-0402M-RLC

 

Modul C-DM-0402M-RLC se pro tyto zátěže (CFL a LED žárovky) nastavuje pro zátěže RL (odporová a induktivní zátěž). Při nastavení RC (kapacitní a odporová zátěž) se CFL a LED chovají nestandardně, blikají apod.

 

Příklad zapojení je shodný s příklady pro stmívání žárovek, viz tento článek.

 

Kompaktní zářivky a LED žárovky nelze stmívat od 0%. Všechny tyto zdroje potřebují určitou energii pro vlastní funkci, takže je lze smysluplně řídit od cca 20 až 45% nastavené hodnoty jasu. Při nastavení nižší hodnoty se zdroj chová nestandardně, bliká, zvyšuje nedefinovaně svůj jas apod. Proto se pro každý kanál stmívače nastavuje tzv. zážehová mez (proměnná MINIMUM v SW konfiguraci modulu) , která definuje minimální hodnotu jasu, kterou lze nastavit. Při nastavení nižší hodnoty (proměnná LEVEL) stmívač zůstává vypnutý, při nastavení vyšší hodnoty ihned začíná od hodnoty MINIMUM podle nastavené rampy (proměnná RAMP), tj. nedochází ke zpoždění rozsvícení zdroje. Minimální hodnota jasu se liší u každého typu CFL nebo LED, také záleží na provozní teplotě a zda světlo rozsvěcíme od nuly nebo naopak s jasem klesáme k nule. 

 

Naměřené hodnoty vzorků některých typů jsou uvedeny v tomto článku. Z ní je vidět, že např. kompaktní zářivky (CFL) lze typicky  smysluplně stmívat v rozmezí 30 ÷ 70 % (hodnota LEVEL) a další informace.