Moduly na CIB CFox, inteligentní dům, ovladač, vytápění 15.03.2020 16:37 15.03.2020 16:37

Modul C-RC-0003R je interierový ovladač určený pro např. ovládání teploty, zobrazení teploty, relativní vlhkosti a režimu vytápění v místnosti ve vybraných interiérových designech, který lze přímo připojit na elektroinstalační sběrnici CIB. Modul zobrazuje dvě veličiny včetně zobrazení jednotek a několik symbolů ze pevně daného seznamu v modulu.

Modul je určen pro montáž do instalační krabice na stěnu.

 

Konstrukce C-RC-0003R se skládá ze dvou částí. První část obsahuje uživatelský interface, který se liší vybraným interierovým designem. Druhou částí je vestavný modul, který je umístěn v instalační krabici a umožňuje připojení na sběrnici CIB. Obě části jsou propojeny kabelem. Uživatelský interface zahrnuje grafický LCD displej s řiditelným podsvícením bílé barvy (POZOR – pro některé varianty designů jsou displeje bez podsvícení – např. UNICA) a 3 tlačítka. 

Modul dále obsahuje dva měřicí vstupy. První je trvale připojen na interní čidlo teploty a relativní vlhkosti. Druhý vstup je vyveden pomocí vodičů na vestavném modulu a lze k němu připojit samostatné externí čidlo teploty

 

Modul se instaluje na běžnou instalační krabici (např. KU 68). Obvykle se na krabici upevní nosná část (dle použitého designu), do krabice se umístí vestavná část modulu a na nosnou část se upevní rámeček a vnější část s displejem.

Při instalaci je vhodné (pokud to drátové vývody v krabici umožní) umístit vestavnou část co nejvýše a nejdál od čidla teploty/vlhkosti v krytce. Vestavná část má určitou tepelnou ztrátu, která do určité míry ovlivňuje přesnost měření – může způsobit zvýšení měřené teploty o až 0,6 °C a snížení vlhkosti o cca 1%. Chybu měření teploty lze korigovat přímo v SW konfiguraci modulu.

Je také potřeba si uvědomit, že zapnuté podsvícení výrazně zvyšuje oteplení v modulu a nastavená hodnota podsvícení 100 % může způsobit zvýšení teploty až několik °C (a tomu odpovídající snížení RH o několik %). Je obvykle zbytečné používat podsvícení na 100 %, v případě požadavku na co nejpřesnější měření teploty je vhodné nastavit trvalé podsvícení na max. 5 ÷ 10 % hodnoty (proměnná Light v datové struktuře modulu).

Obr. 1. Příklad zapojení ovládacího modulu C-RC-0003R-design včetně ext. čidla teploty

Poznámky:

  1. Externí čidlo teploty musí být Pt1000, Ni1000, KTY81-121, NTC 12k nebo jiné NTC s odporem do 160 kΩ, délka přívodního kabelu může být až desítky metrů – typické použití podlahové čidlo, použitý kabel např. SYKFY a podobný kabel alespoň 1x2 vodiče průměru min. 0,5 mm.
  2. Modul je řešen jako malý vestavný modul do standardní instalační krabici (KU68), modul je zakončen svorkovnicí sběrnice CIB a externí čidlo teploty) a konektorem, do kterého se zasune kabel z horní části modulu – vlastní krytky v designu s osazeným displejem, tlačítky a čidlem teploty a RH.
  3. Některé varianty designů (např. UNICA) mají displeje bez podsvícení – konkrétní provedení a jeho vlastnosti je nutno konzultovat s obchodním oddělením firmy Teco a. s.




Obr. 2. Vnitřní zapojení modulu C-RC-0003R-design