Bazénové technologie inteligentní dům 01.03.2020 10:05 01.03.2020 13:18
Měření kvality vody

Pro měření kyselosti/zásaditosti roztoku, nebo koncentrace látky v roztoku se používají různé typy sond jako jsou například sondy pH nebo Redox. Tyto sondy mají různé typy výstupů, kterými jsou nejčastěji proudová smyčka, nebo napěťový výstup. Pro zpracování signálu z těchto sond, je vhodný modul C-IT-0200I, který je vybaven jak pro měření proudové smyčky, tak pro měření napěťového výstupu sondy. V případě proudové smyčky je sonda vybavena výstupem, který převádí měřenou veličinu do rozsahu 0÷20 mA nebo 4÷20 mA. 

V případě napěťového výstupu záleží na tom, zda-li je sonda vybavena výstupem, který převádí měřenou veličinu do standardního rozsahu např. 0÷10 V, nebo přímým výstupem ze sondy.

V případě přímého napěťového výstupu se pro orientační měření (jedná se o orientační měření pro soukromé použití apod.) pomocí modulu C-IT-0200I používají rozsahy „HI -1 V ÷ 1 V“ a „HI -100 mV ÷ 100 mV“. V tomto případě je u měření sond pH a Redox problémem jejich velký vnitřní odpor. Vstup modulu C-IT-0200I tak přímo neměří napětí naprázdno, ale napětí snížené o úbytek na vnitřním odporu sondy. Nutností, která vyplývá z této skutečnosti, je kalibrace hodnot měřené veličiny. Kalibrace se u obou typů sond se prování pomocí kalibračních roztoků. Nejprve ponoříme sondu do roztoku se známou hodnotou měřené veličiny a odečteme odpovídající hodnotu napětí. Tento postup pak opakujeme pro různé hodnoty měřené veličiny. Tím dostaneme soubor hodnot, pomocí kterého můžeme vyjádřit převodní charakteristiku senzoru. Za získané závislosti pak zpětně odvodíme měřenou hodnotu veličiny. Zpravidla se ale kalibrace neprovádí v celém rozsahu sondy, ale pro několik málo hodnot, neboť nejčastější aplikací je sledování překročení mezní hodnoty koncentrace látky nebo pH. Tedy stačí znát hodnoty kolem zvolené mezní hodnoty koncentrace roztoku, nebo jeho pH. 

 

Hodnota pH představuje měřítko neutrality, acidity nebo znečištění vodného roztoku. 

Čistá voda je neutrální a má pH 7. 

Vše, co je pod touto hodnotou, se nazývá kyselé, nad touto hodnotou alkalické.