Měření teploty 1-wire, komunikace 29.02.2020 11:32 29.02.2020 11:32

Pro připojení 1-wire čidel je nyní k dispozici přímo modul na CIB sběrnici C-1W-4000M.

 

Pro snadnou integraci jednoúčelových obvodů firmy Dallas komunikujících po 1-Wire sběrnici je určena jednotka TUDS-40 MOD dodávaná firmou Firvena, která samostatně zpracovává komunikaci ze senzorů DALLAS na svých dvou datových 1-Wire linkách a dále informaci přeposílá do systému Foxtrot přes standardní komunikační rozhraní RS-485 s protokolem MODBUS RTU. K dispozici je knihovna pro prostředí Mosaic, která umožňuje snadnou instalaci a obsluhu připojených čidel. Podrobné informace k použití jednotky, její konfigurace, podpora pro systém Foxtrot a informace k periferiím naleznete na webu www.modbusto1wire.cz.

 

Na každé z 1-Wire linek umí obsloužit až 20 snímačů (celkem 40).

Pro jednoduché a snadné načítání/mazání jednotlivých adres snímačů teplot je jednotka vybavena dvoumístným LED displejem a ovládacími tlačítky. Programování snímačů je možné použít i PC s převodníkem RS-485.

Signalizační LED diody na čelním panelu indikují napájení zařízení a přítomnost snímače teploty pro každou linku samostatně.

 

1-Wire sběrnice se snadno instaluje. K vedení kabeláže doporučujeme použít kroucený stíněný kabel (FTP) typu Cat 5e, Cat 6 nebo Cat 7. Pro propojení snímačů je vhodné použít svorkovnicové desky, které obsahují vyvažovací obvody linky (linka je odolná vůči rušení na vedení) a odpojovací jumper, pro snadné programování snímačů do převodníku.

 

Pro spolehlivý chod zařízení TUDS-40-MOD, doporučujeme používat výrobcem jednotky prověřené snímače teploty, které obsahují přípojitelnou svorkovnici s elektrickými obvody, zajišťující ochranu a vyváženost linky. Snímač teploty DALLAS má svůj kód nastavený od výrobce, na jehož základě komunikuje s jednotkou TUDS-40-MOD. 

 

Základní parametry modulu TUDS-40 MOD

Napájecí napětí  24 VAC/DC  ±10 % 
vlastní odběr zařízení 2 W 
indikace  ano, LED displej 
Rozhraní k systému RS-485
protokol MODBUS RTU, slave, podporované funkce 03 
rychlost komunikace volitelná 9,6 kBd, 19,2 kBd, 38,4 kBd, 76,8 kBd 
adresa 0 ÷ 247 
parita ne 
stopbit 2 (zařízení odpovídá i na jeden stopbit) 
galvanické oddělení od napájení ano 
iKomunikace k čidlům typ 1-Wire (DALLAS) 
počet snímačů teploty na jedné sběrnici 20 
počet sběrnic (linek)
galvanické oddělení od napájení ano 
indikace stavu sběrnic (linek) ano, LED 




Obr. 1 Základní příklad připojení  jednotky TUDS-40 MOD

 

Poznámky:

  1. Každá 1wire sběrnice (Linka 1, Linka 2) může mít připojeno pouze 20 čidel, zapojení musí být přísná linie bez odboček (ve schématu jsou odbočky jen pro znázornění propojení).
  2. Maximální délka každé linky cca 300 m.
  3. Doporučený kabel stíněný FTP.
  4. Polarita napájecího napětí 24 VDC je libovolná, modul je možno napájet i ze zdroje 24 VAC.