Ovladače, displeje multimédia, programování 10.02.2020 15:13 10.02.2020 15:13
Začínáme profesionálním audio mixerem DENON

Ve spolupráci s holandskou firmou B&R Design jsme vykročili na cestu systematické integrace vybraných multimedií. Jako první je na řadě produkt firmy DENON v řadě PROFESSIONAL- audio matice DN-508MX řízený po síti LAN IP protokolem. Přestože je v profesionální řadě, cena tohoto multiroom přepínače je zajímavá i pro instalace v rodinných domech. Také proto uvádíme vzorovou aplikaci ovladače multimedií součástí vzorového ovládání rodinného domu. Možnost připojení až 6 mikrofonů činí tento audio mixer obzvláště vhodným tam, kde je se předpokládají hlasové vstupy do hudby na pozadí.

Na zadní stěně DN-508MXA s integrovanými zesilovači je uprostřed vidět 5 stereo vstupů s konektory CINCH a napravo šroubovací konektory 6 mikrofonních vstupů. Na šroubovacích konektorech nalevo je 8 výstupních kanálů, které lze sdružit do 4 stereo kanálů. 4 z nich lze propojit do 4 zesilovačů v horní polovině. Na konektorech úplně vlevo nahoře jsou pak 4 zesílené nezávislé audio kanály pro 8 Ohmovou zátěž nebo pro rozlehlé 100 V rozvody. K síti LAN a tedy i k Foxtrotu se připojuje standardním konektorem RJ-45 vlevo dole. S tímto projektem integrace multimédií připravujeme uvolnění tohoto projektu jako vzorové šablony pro integrátory. Na obrázcích je vidět i jednoduchá logika ovládání: Po výběru zóny – zde obývacího pokoje – je k dispozici ovládání žádané teploty (nalevo), ovládání světel jednotlivě i pomocí scén včetně závěsů v oknech (uprostřed). Napravo je pak ovládání ozvučení. Výběrem z pěti různých zdrojů signálu, ovládáním hlasitosti a tlačítkem MUTE. Přes spodní tlačítkové menu je možno procházet jednotlivými místnostmi nebo technickým vybavením domu: klima, světla, multimédia a kamery.

Celý tento vzorový projekt je postaven na webových stránkách Foxtrotu. Jeho jednotlivé části lze kopírovat nebo upravovat tak, aby odpovídaly konkrétnímu domu, hotelu nebo administrativní budově součástí jsou i stránky, které vedou integrátora nastavením jednotlivých vstupů, výstupních zón a stereo zón, tak aby práce byla časově efektivní.

V případě zájmu o další rozšíření tohoto projektu, požadavků na řízení specifické zdrojů audio signálu, kontaktujte firmu Teco a.s.





Obr. Ovládací prvky a displej na přední straně audio mixeru DENON DN-508MX, určeného k montáži do standardního 19“ racku. Veškeré ovládání je dostupné i z grafického rozhraní Foxtrotu



Obr. DENON dodává audio mixer i v provedení DN -508MXA s dvojnásobnou výškou se 4 integrovanými výkonovými zesilovači.



Obr. Ukázka z nové vzorové aplikace integrovaného řízení pokoje hotelu nebo i rodinného domu.



Obr. Okno centralizovaného ovládání 4 audio zón v domě. Nahoře oživený přední panel audio matice indikující nastavení stejně jako skutečný panel v rozvaděči. Pod ním sestava pro rychlý výběr zdroje signálu do každé zóny včetně nastavení hlasitosti, vpravo je pak ovládání audio zdrojů na jednotlivých vstupech.


Obr. Servisní stránka pro integrátora pro přehledné nastavení Zónového mixeru DENON DN-508MX přes webové rozhraní Foxtrotu.

 


Obr. Volba sdružení dvou zón do jedné stereofonní – s návodem pro integrátora co zkopírovat nebo co připojit pod jednotlivé ovládací prvky. Slidery pro ovládání hlasitosti jsou vytvořeny ve Web Makeru technikou „canvas“.