FB a knihovny Mosaic IoT, programování 14.02.2020 11:51 14.02.2020 11:51

MQTT je jednou ze zkratek, která je dnes často dávána skoro za rovnítko k pojmu IoT – internetu věcí. Není to nový protokol, objevil se již v roce 1999, a to z praktických důvodů při řešení úlohy spojené s přenosem telemetrických dat. Nakonec toto určení dodnes zabírá polovinu jeho názvu. MQTT dříve: Message Queuing Telemetry Trans- port, dnes MQ Telemetry Transport. Je to jednoduchý a nenáročný protokol pro předávání zpráv mezi klienty – Publisherem (data posílá) a Subscriberem (data přijímá) prostřednictvím centrálního bodu – Brokeru (stará se o výměnu dat). Navržen byl v IBM, dnes za ním stojí Eclipse foundation a před nedávnem proběhla standardizace OASIS. Díky nenáročnosti a jednoduchosti je snadno implementovatelný i do zařízení s „malými“ procesory.




Proč jsme se vydali za protokolem MQTT i se systémy Tecomat, které se z velmi praktických důvodů orientují naopak na vysoký výkon centrální jednotky pro zpracování desítek a stovek paralelních úloh v reálném čase v řádu desítek, maximálně stovek milisekund od změření veličiny do vydání řídicího povelu či regulačního zásahu? Prostě proto, že protokol MQTT tu existuje. Podporují ho mnohé cloudové služby a svět IT si přísun dat tímto kanálem žádá. A chce jich čím dál více. Potře- buje totiž Big Data. Má pro ně při- praveny terabyty, petabyty,  exabyty a více v datových uložišťích. Těší se ně s technologiemi, kterými v nich bude brouzdat a dolovat z nich ta užitečná data. A k Tecomatům lze přeci připojit stovky i tisíce čidel najednou. Je na čase, aby i IT a IoT komunita mohla sáhnout po Foxtrotu jako mnohonásobnému senzoru se schopností velká data dodávat i přijímat a bezprostředně v reálném čase reagovat.

Od verze Mosaicu v2018.1 je součástí instalace i knihovna MQTTLib. Obsahuje funkční bloky fbMQTT Subscriber a fbMQTTPublisher.

Obr. Foxtrot může hrát v Internetu věcí roli volně programovatelného multisensoru s funkcí Publisheru posílajícího data přes Brokera Subscriberům – odběratelům, který ale zároveň může být takovým odběratelem dat sám a podle obsahu dat vykonat příslušné řídicí funkce a akční zásahy.