Měření teploty 1-wire, teplota, vytápění 07.02.2020 11:23 07.02.2020 11:23

1-WIRE – úvod 

1-Wire je sběrnice navržená firmou Dallas Semiconductor Corp. pro komunikaci zařízení nízkou datovou rychlostí, signalizaci i napájení. 1-Wire je podobná ke sběrnici I²C, jen s nižší datovou propustností a delším dosahem. Obvykle je používána pro komunikaci s malými levnými zařízeními jako jsou teploměry a další různá zařízení. Síť z 1-Wire zařízení s připojeným master zařízením se nazývá MicroLAN.

1-Wire zařízení může být jedním z mnoha komponent na desce obvodu, nebo jen jediný prvek v zařízení, jako je třeba teplotní čidlo, nebo může být připojené k zařízení, které je monitorované. Je možné připojit 1-Wire zařízení přes modulární konektor, nebo CAT-5 kabel k zařízení v socketu, k malé PCB desce, nebo k dalšímu sledovanému prvku. V tomto případě je populární konektor RJ11 (6P2C nebo 6P4C).

Systém senzorů a akčních členů může být zapojen dohromady pomocí 1-Wire komponent. Každá složka obsahuje všechnu logiku nutnou k provozu na sběrnici 1-Wire. Příkladem jsou zařízení k záznamu teplot, časovače, senzory napětí a proudu, monitorování stavu baterii a paměti . Ty mohou být připojeny k PC pomocí zařízení ke změně typu sběrnice. USB, RS-232, sériové a paralelní porty rozhraní jsou populární řešení pro připojení MicroLan k hostitelskému počítači. 1-Wire zařízení mohou být také připojeny přímo na mikroprocesory od různých dodavatelů.

Periferní modul C-1W-4000M

Modul pro připojení až 40 senzorů prostřednictvím komunikačních sběrnic 1-Wire (nízkorychlostní datová sběrnice navržená firmou DALLAS). Na modulu jsou dvě 1-Wire sběrnice, každá umožňuje připojení až 20 senzorů. 

Na modulu je přístupná signalizační zelená RUN LED. Připojení modulu na sběrnici CIB je signalizováno trvalým svitem RUN LED, obsluha modulu z CIB je signalizována pravidelným blikáním RUN LED.

Tabulka základních paramerů

ZAPOJENÍ A NASTAVENÍ 1-WIRE SENZORŮ POMOCÍ FOXTROT 2 A C-1W-4000M

  1. Propojit senzory a vodiče. Příklady zapojení jsou na následujících schématech.

(čtvereček označuje senzor)

 

 

 

Zapojení senzoru – přiblíženo

 

Všechny senzory mohou být připojeny na jedné LINE, pokud jich je maximálně 20. Také mohou být zapojeny v různých kombinacích zobrazených na schématech.

Rozbočovač má stejný efekt, jako kdyby byly vodiče jednoduše rozvětveny. Při zapojování je třeba dbát na to, aby vstupní 1W, napájení a GND byly připojeny na konektory označené INPUT na zadní straně DPS.

Kruhovou topologii nelze u sítě 1-Wire použít.

SW konfigurace a obsluha je popsána v dalším článku.