FB a knihovny Mosaic CIB, osvětlení 10.02.2020 15:18 12.02.2020 09:20

V nedávné době byl aktualizován standard DALI – sběrnice specializované pro řízení adresovatelných elektronických předřadníků a začalo se pro něj používat označení DALI2. V principu se jedná o inovaci protokolu, resp. jeho doplnění o nové povely. Ty zohledňují potřeby, se kterými předchozí definice nepočítala. Pro řízení barvy jsou potřeba 3 kanály (RGB), pro řízení teploty chromatičnosti dva (studená/teplá bílá), kde původně každá složka vyžadovala samostatnou adresu, čímž zase klesal počet předřadníků, které bylo možné připojit na jednu linku DALI. Proto se na trhu objevily vícekanálové předřadníky s jednou DALI adresou. Ty se označují jako Typ 8.

Specifikace fyzické vrstvy této sběrnice se nemění, takže DALI2 ve Foxtrotu funguje i se stávajícím převodníky z CIB na DALI: C-DL-0064MC-DL-0012S a inovace se odehrává pouze v SW části.

Inovovaná knihovna se jmenuje DALI- LibPlus, obsahuje některé přepracované a dva nové bloky pro vícekanálové předřadníky s jednou DALI adresou typu 8, které se jmenují fb_DL_QueryColorTemperature pro vyčtení parametrů z předřadníku a fb_DL_SetColorTemperature, kde kromě intenzity světla lze nyní nastavit i teplotu chromatičnosti Tc. Pro jistotu uvádíme, že jsme funkci odzkoušeli s předřadníky firmy Helvar. Další typy předřadníků např. RGB budeme postupně přidávat.




Obr. Obrázek pro programátory – funkční bloky z knihovny DALILibPlus pro řízení teploty chromatičnosti světla.