PTZS, řízení přístupu hotel, inteligentní dům, osvětlení 25.02.2020 08:16 25.02.2020 08:16

Nouzové osvětlení, osvětlení únikových cest a protipanické osvětlení definují příslušné normy podle typu objektu a charakteru jeho používání.

Nouzové osvětlení slouží pro případ selhání standardního osvětlení, musí zůstat plně funkční i při výpadku elektřiny. Jeho napájení je zajištěno nezávislými zdroji, buď samostatnými (každé nouzové světlo je osazeno akumulátorem zajišťujícím požadovanou dobu osvětlení), nebo centrálními, kdy je nouzové napájení z centrálního zdroje rozváděno do jednotlivých svítidel.

Dle vyhlášky č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) je nouzové osvětlení požárně bezpečnostním zařízením.

Náhradní osvětlení je druh nouzového osvětlení, které umožňuje pokračování v běžné činnost bez podstatných změn.

Protipanické osvětlení (veřejné prostory) má zamezit nebezpečí paniky a umožnit bezpečný pohyb směrem k únikovým cestám. Je definováno hygienickými požadavky, takže i např. kancelářské prostory s plochou přes 60 m2 musí mít protipanické osvětlení (požadavek ke kolaudaci). Osvětlení je definováno hodnotou osvětlenosti > 0,5 lx na úrovni podlahy, neplatí pro obvod místnosti v šíři 0,5m. Minimální doba svícení je 1 hod.

Nouzové osvětlení únikových cest musí umožnit uživatelům bezpečný únik z daných prostor zajištěním správného osvětlení a označení směru úniku.  

 

Pro rodinné domy, domy pro individuální rekreaci apod. není povinnost nouzové osvětlení řešit, ale s ohledem na bezpečnost obyvatel a ev. pohodlnější příchod do domu během výpadku elektřiny (odstřežení EZS, pohyb ve vstupním prostoru atd...) je vhodné při řešení inteligentního řízení instalaci alespoň základního nouzového osvětlení zvážit.

V následujících příkladech neřešíme nouzové osvětlení dle příslušných norem (veřejné budovy, schromaždiště osob, výrobní prostory atd...), ale pouze osvětlení automaticky řízené při výpadku elektřiny a ev. dle úrovně venkovního osvětlení a přítomnosti osob.

Pro základní nouzové osvětlení můžeme s výhodou využít rozvodu CIB sběrnice a sběrnicových modulů, které nám poskytnou jak napájecí napětí 12V, tak i ovládání nouzových světel.

Také můžeme využít samostatného napájení (typ. 12 VDC), které rozvedeme na místa umístění nouzových svítidel a ovládáme jej standardními reléovými výstupy řídicího systému.

Pro nouzové osvětlení s výhodou využijeme LED osvětlení, buď v podobě samostatných svítidel, např. LED zdroje v podhledech, nebo můžeme nouzové světlo jako doplňkový zdroj osadit do standardních svítidel – např. krátký kousek LED pásku, který napájíme z výstupu 12 V u CFox modulů (např. C-WG-0503S) – viz následující příklad.