PTZS, řízení přístupu inteligentní dům 21.02.2020 17:48 21.02.2020 17:48

Detektory EZS (PIR, rozbití skla apod.) běžně dostupná na trhu jsou vybavena reléovými nebo kontaktními výstupy (ALARM, TAMPER atd) vhodnými pro připojení k binárním vstupům CFox nebo RFox. 

Připojit (a vyhodnocovat) k systému je můžeme několika základními způsoby(zpracováno s využitím firemních podkladů Jablotron):

 

Rozpínací kontakt

Většinou se toto připojení používá při připojení požárních detektorů, kde pravděpodobně nehrozí sabotáž smyčky. Setkáváme se s tímto jednoduchým zapojením i u detektorů EZS bytových alarmů. V zásadě je to v pořádku, i když tím není vyloučena nefunkčnost detektoru (nebo celé skupiny detektorů) při zkratu v kabeláži nebo svorkovnici. Proto lze doporučit spíše použití vyvážené smyčky.

 

Jednoduše vyvážená smyčka

Používá se většinou tam, kde je zapojeno více detektorů v jedné smyčce. Kontakty jsou pak zapojeny v sérii. Zapojení je jednoduché a průhledné. Nevýhodou je právě to, že je více detektorů v sérii a tedy není přesná identifikace místa aktivace. Kontakty (ALARM i TAMPER) jsou vždy rozpínací – tj. sepnutý kontakt reprezentuje klidový stav. Podrobné informace naleznete v tomto článku.

 

Dvojitě vyvážená smyčka

Z každého detektoru se většinou přenáší dvě informace – aktivace (pohyb, otevření dveří atd) a narušení krytu – sabotáž. Pomocí dvou hodnot odporu se přenáší klidový stav a aktivace detektoru. Klidový stav je dán základní hodnotou odporu, aktivace je zdvojnásobením této hodnoty. Zkrat nebo rozpojení smyčky je bráno jako sabotáž smyčky nebo otevření krytu detektoru. Hodnoty odporu mají opět toleranční pásmo cca 10 % aby nemohl vniknout problém špatného vyhodnocení při kolísání odporu například vlivem teploty. 

Kontakty (ALARM i TAMPER) jsou vždy rozpínací – tj. sepnutý kontakt reprezentuje klidový stav.

Podrobné informace naleznete v tomto článku.

 

V dalších článcích jsou popsány konkrétní moduly vhodné pro připojení EZS detektorů, doporučené typy detektorů pro jednotlivé oblasti zabezpečení, včetně příkladů zapojení a základních technických informací.