Ohřev TV, FVE, nabíjení EV FVE, energetika, ohřev TV 18.02.2020 19:58 18.02.2020 19:58

Ohřev teplé vody (TV) je jedna z energeticky velmi významých částí technologie RD a dalších budov. Pro její ohřev využíváme celou řadu zařízení a řešení.

Pro ohřev vody solárním systémem (termické kolektory) můžeme s výhodou využít přímé řízení systémem Foxtrot, které nám kromě možnosti sledování funkce (chytré telefony, tablety atd.), dálkového dohledu apod., umožňuje i měření získané tepelné energie a inteligentní vazbu na další systémy ohřevu či předehřevu TV. Např. při instalaci solárního systému pro předehřev TV je vhodné řídit navazující elektrický zásobníkový ohřívač, aby nedocházelo např. ke zbytečnému natápění vody elektřinou při malém odběru a natopeném solárním zásobníku apod... 

Další možností snížení spotřeby elektrické energie je inteligentní řízení standardního elektrického akumulačního ohřívače TV, pro které bude k dispozici podpora (HW i SW) v systému Foxtrot. Výrobci ohřívačů uvádí (v souladu s evropskou legislativou) postupně na trh tzv. chytré (SMART) boilery, ale jednak jsou zatím téměř všechny osazené i většina osazovaných boilerů klasických, ale i tzv. chytré boilery chceme začlenit do systému řízení – právě např. s ohledem na optimální využití dalších systémů ohřevu či předehřevu TV (např. předehřev TV tepelným čerpadlem).

Řízení ohřevu TV (nabíjení akumulační nádrže) je významné také v instalacích, jejichž součástí je FVE. Zde je vhodná možnost spojitého řízení výkonu do topných těles. Příklad tohoto řešení je v tomto článku.