Vytápění, větrání 19.03.2020 07:58 19.03.2020 07:58

Standardní radiátorové ventily ovládáme elektricky řízenými pohony, které se vyrábějí v řadě typů (liší se rozměry, příkonem, dobou otevření a zavření, způsobem řízení, napájecím napětí, polohu v klidovém stavu, možnostmi různého šroubení směrem k ventilu a cenou).

Pro běžné aplikace (teplovodní deskové radiátory) můžeme použít:

 

CFox hlavici C-HC-0201F-E , v případě požadavku na bezdrátové provedení můžeme využít RFox bateriovou hlavici R-HC-0101F

První dvě hlavice jsou napájené přímo z CIB sběrnice, jsou motorické s plynulým řízením otevření  0÷100 %. 

Hlavice R-HC-0101F je napájena z jedné nebo dvou AA baterií 3,6 V.

C-HC-0201F-E má extrémně malý příkon (cca 0,6 W během pohybu), je mechanicky shodná s RFox hlavicí R-HC-0101F

C-HC-0201F-E je menší, v pohybu má větší příkon, umožňuje připojit 2 externí čidla (teplota, okenní kontakt) a má k dispozici velký sortiment adaptérů pro různé ventily a ventilové vložky.

 

Další možností je využití elektricky ovládaných hlavic spínaných reléovými výstupy nebo ovládané analogovým výstupem 0÷10 V. 

Napájení 24 V preferujeme z důvodu elektrické bezpečnosti (přístup dětí k hlavici) s nevýhodou rozvodu napájení 24 V a napájecího zdroje s příslušným výkonem. 

Napětí 230 V je dostupné v každém místě instalace, nejsou potřeba rozvody 24 V a dimenzování výkonu zdroje 24 V.

Spojité řízení 0÷10V umožňuje komfortnější regulaci, ale jsou cenově nejvýš.

 

Doporučujeme pohony Alpha AA. Tyto pohony mají velmi širokou řadu adaptérů k běžným i méně běžným radiátorovým ventilům, příjemným designem a několika variantami napájení a řízení. 

K pohonu je nutné doobjednat ventil adaptér podle konkrétního výrobce a typu radiátorového ventilu. Podrobné informace o hlavicích AA a ventil-adaptérech naleznete v tomto článku.

 

Při projekci regulace vytápění je nutné odborné posouzení:

  • typu ventilů, způsobu upevnění hlavice a rozměrového přizpůsobení

  • stavu ventilů v případě, že již byly v provozu (bezprostředně před osazením el. hlavicemi je nutné ověřit, zda již nedošlo k zatuhnutí kuželky působením nečistot otopného média)

  • omezení max. diferenčního tlaku v otopné soustavě v situacích, kdy jsou všechny nebo téměř všechny ventily uzavřeny a dosud běží oběhové čerpadlo; nápravným opatřením může být instalace přepouštěcího ventilu nebo čerpadla s elektronickým řízením otáček a vhodnou charakteristikou tlaku v závislosti na průtoku.