RFox žaluzie 18.03.2020 17:36 18.03.2020 17:36

Komunikace mezi RF masterem a RF periferním modulem je podporována pro topologie typu hvězda a topologie typu mesh. 

 

Topologie typu hvězda představuje přímý komunikační dosah mezi masterem a RF modulem, master má vždy přímý komunikační dosah se všemi podřízenými RF moduly.

Obr. 1    Příklad topologie typu hvězda  

 

Topologie typu mesh představuje takové rozmístění obsluhovaných jednotek, kdy master má přímý komunikační dosah pouze s některými jednotkami, do ostatních jednotek dosáhne použitím tzv. routerů. Router (opakovač) je zařízení, které příchozí RF paket přijme, zesílí a přepošle dále. Použitím routerů lze tedy zvětšit základní komunikační dosah mastera.

 

Obr. 2  Příklad topologie typu mesh

V jedné mesh síti lze použít maximálně 4 routerů. Vyslaný RF paket musí ke svému příjemci doputovat s využitím maximálně 5 přeskoků (hopů). Každý hop představuje zvětšení časové prodlevy mezi vysláním a doručením RF paketu (prodlužuje se reakční doba mezi povelem a akcí). 

Pro funkci routeru lze použít buď jednoúčelový RF router, nebo kterýkoliv RF modul v trvalém provozu (funkce routeru se modulu přiřadí při konfiguraci modulu do RFox sítě).

 

Z hlediska provozu se v RFox síti mohou vyskytovat moduly s trvalým provozem a moduly s přerušovaným provozem. 

Moduly s trvalým provozem jsou kdykoli schopné reagovat na povely mastera (většinou trvale napájené moduly). 

Moduly s přerušovaným provozem přecházejí do režimu „spánku“ (sleep mode), během kterého nereagují na povely mastera (většinou bateriově napájené moduly). 

Ze sleep režimu mohou moduly přejít na základě uživatelské akce (např. stisk tlačítka na modulu), nebo na základě časové akce (vypršení časové prodlevy).