CIB CIB, TCL2 18.03.2020 17:20 18.03.2020 17:20

V případě, že sběrnice CIB je instalovaná tak, že existuje riziko vzniku přepětí na vlastní sběrnici nebo připojených prvcích (např. souběh s hromosvodem, částečná instalace mimo objekt apod…), je NUTNÉ správným způsobem použít přepěťové ochrany. Pro ochranu proti přepětí sběrnice CIB se mohou použít pouze předepsané speciální typy přepěťových ochran. Použití jiných, než předepsaných typů může výrazně snížit spolehlivost a funkčnost aplikace. 

 

Pro sběrnici CIB jsou k dispozici dvě doporučené přepěťové ochrany. 

Obě mají shodné elektrické vlastnosti, liší se mechanickým provedením:

DTNVEM 1/CIB   provedení 1M na DIN lištu se šroubovými svorkami.

DTNVE 1/CIB       vestavné provedení (např. do instalační krabice pod omítku) s vývody izolovanými vodiči délky cca 10 cm.

 

Přepěťová ochrana DTNVEM 1/CIB představuje základní prvek pro ochranu vlastní sběrnice CIB. Chrání pouze proti přepětí, které může vniknout do vlastní instalace sběrnice CIB. Nenahrazuje ochranu celého řídicího systému. Hlavní ochranou každé aplikace je vždy ochrana napájecích zdrojů aplikace – tj. správně navržená a instalovaná ochrana napájecího napětí 230 V. Ochrana síťového napájení systému by měla být nedílnou součástí každé aplikace řídicího systému. Pro ochranu síťového napájecího napětí 230 V platí všechny zásady instalace přepěťových ochran tak jak jsou obecně známé a používané. 

 

DTNVEM 1/CIB je přepěťové ochranné zařízení (SPD) podle ČSN EN 61643-21 (kategorie A2, B2, C2, C3, D1) určené pro ochranu sběrnice CIB proti bleskovým proudům a přepětím. Doporučené umístění je na vstupu vedení z venkovního prostředí do stavby, dále na rozhraních dalších LPZ (podle ČSN EN 62305) a v blízkosti chráněného zařízení, tak aby délka vedení mezi přepěťovým ochranným zařízením a chráněným zařízením byla maximálně 10 m. 

DTNVEM 1/CIB je složeno ze základny a výměnného modulu obsahujícího vlastní ochranu. Základna zůstává stále připojena a v případě revizní kontroly nebo poškození se manipuluje pouze s výměnným modulem. Základna je i bez výměnného modulu průchozí (obvod není přerušen).

Ochrana je určena pro trvalý procházející proud max. 0,5 A. Je nutné zabezpečit při tvorbě projektu aplikace aby tento proud nebyl překročen.

 

DTNVEM 1/CIB se zapojuje výstupem směrem k chráněnému zařízení.

Obr. 1 Vnitřní zapojení přepěťové ochrany DTNVEM 1/CIB (platí i pro  DTNVE 1/CIB)

 

Ochrana DTNVEM 1/CIB se zapojuje vždy před část sběrnice, kterou chceme chránit (tj. musíme ošetřit všechny části instalace, které opouští zónu ZBO1, nebo mají souběh s velkými kovovými částmi budovy, které jsou v zóně 0, např. bleskosvod). 

Musíme chránit samostatně vždy všechny části instalace, kterých se výše uvedená věta týká.


Na obr. 2 máme naznačen příklad, kdy je provedena instalace systému se sběrnicí CIB v domě. 

Hlavní část instalace ③ je umístěna uvnitř chráněného objektu a její ochrana je realizována na přívodu napájení celého systému 230 V (ochrana komplet celé aplikace – centrální jednotky i sběrnicových jednotek). 

Část jednotek ②  je umístěna ve vedlejší budově (garáž), kam vede sběrnice kabelem uloženým v zemi. Zde je nutné instalovat ochrany vždy na vstup do objektu tak, aby obě části instalace byly chráněny proti vniknutí přepětí, které se může objevit na zemním vedení.

Jedna jednotka ① je umístěna pod střechou (např. připojení měřiče rychlosti větru) a vedení sběrnice k této jednotce je umístěno tak, že má souběh s bleskosvodem umístěným na venkovní straně obvodové zdi. V tomto případě je na vhodném místě (konec souběhu) umístěna přepěťová ochrana (v příkladu je pouze na jedné straně – jednotka ① je bez ochrany, ale zbytek aplikace je správně ochráněn.

Obr. 2 Typické zapojení ochrany DTNVEM 1/CIB