Foxtrot základní moduly Foxtrot, komunikace 17.03.2020 17:10 17.03.2020 17:10
Všeobecné zásady pro instalaci UTP kabelů:

Při instalaci kabelů se vyvarovat ostrých ohybů, nikdy nelámat kabel např. v rohu, pro každý typ kabelu výrobce uvádí minimální poloměr ohybu - typicky poloměr ohybu min. 6 x průměr kabelu, neohýbat kabel o více než 90° Kabely nesmí být vystaveny mechanickému tlaku. Při manipulaci s kabely (protahování otvory, lištami) nesmíme překročit povolenou mez tahu. Zatahování kabelů silou větší než cca 10 kg způsobí jejich poškození roztažením twistování => náchylnost k chybovosti! Kabely by měly být uloženy tak, aby byly mechanicky chráněny, ne volně, kabely nenapínat, ale raději ponechat volné. Rovněž časté pohyby kabely poškozují. 

Nedodržení zásad pokládání kabelů může způsobit zhoršení přenosu dat a i přerušení kabelové trasy. Vzhledem k vysokým kmitočtům způsobí neprůchodnost dat už pouhá změna geometrického uspořádání žil v kabelu i když kabel může být ohmicky v pořádku. Na mechanické poškození jsou zvlášť citlivá místa přechodu kabelu ke konektoru, v těchto místech je nutné chránit kabel před násilnými ohyby i osovým tahem.

V případě venkovního rozvodu je vhodné umístit kabely do kovových, dobře zemněných žlabů a na obou koncích kabelu osadit přepěťové ochrany (běžné pro TP rozvody počítačových sítí).

V případě vyššího rizika rušení, souběhu apod. je vhodné použít stíněné kabely FTP (STP) a použít aktivní síťové prvky (HUB, switch apod.) s připojeným stíněním kabelu na ochranné uzemnění (pouze na jedné straně kabelu !!).

 

Souběh s ostatními kabely:

Není přípustné klást UTP kabely do blízkosti silových vedení. Pokud nemůžeme dodržet minimální vzdálenost (0,15 m), zejména při rozvodu v lištách a plastových kanálech musí se pro počítačový rozvod použít stínících kanálů (koryta vyrobená z pozinkového plechu). Tyto kanály musí být v celém rozvodu dobře vodivě propojeny a spojeny se zemním vodičem silových rozvodů. Kabely UTP musí být v dostatečné vzdálenosti (50 mm) od jakékoli části obvodů nízkého napětí (230 VAC).