Foxtrot základní moduly Foxtrot, komunikace 17.03.2020 17:08 17.03.2020 17:08

Propojovací kabely TP (kroucený pár) rozlišujeme přímé (UTP patch kabel) a křížené.

 

Přímý TP kabel je nejběžnější kabel, určený především pro spojení switch – koncové zařízení (síťová karta PC, PLC TC700 apod.), lze použít i pro přímé propojení systémů Foxtrot. Je běžně vyráběný a dostupný. Kabel je osazen na obou koncích konektory RJ-45 (8 pinů). Funkční jsou pouze 4 signály (pro běžně používané rozhraní 10 Base-T), ostatní vodiče jsou nepoužité (na obr. 1 naznačeny čárkovaně). Musí být použitý kabel s kroucenými páry (nelze použít telefonní nekroucený kabel !) a jeden kroucený pár musí být použit vždy pro jeden směr toku dat (např. RD). Pro ethernetové kabely je normováno a nejčastěji používáno barevné značení vodičů v kabelu TIA568B, uvedené v tomto článku(pro přímý kabel).

Datové UTP (nestíněné) a STP (stíněné – stínění není na straně PLC připojeno) se vyrábějí v několika kategoriích, označené čísly 3 až 6. Pro 10/100 Mbit Ethernet (10Base-T) je možné použít kteroukoli kategorii, ale doporučené je použití kategorie minimálně 5.

Základní sortiment přímých kabelů je dodáván pod objednacím číslem TXN 102 05.xx (záčíslí vyjadřuje délku kabelu dle sortimentu – viz katalog TC700). Maximální délka TP kabelu je omezena na 100 m. 

Obr. 1 Zapojení přímého kabelu (ETHERNET UTP patch kabel)

 

Křížený kabel se používá pro přímé připojení dvou rovnocenných zařízení (např. HUB – HUB, bez použití uplinkového portu na HUBech). Není tak běžně k dispozici a je nutné jej objednávat s výslovným uvedením požadavku na křížený kabel. Kabel je osazen na obou koncích konektory RJ-45 (8 pinů). Funkční jsou pouze 4 signály (pro běžně používané rozhraní 10Base-T), ostatní vodiče jsou nepoužité (na obr. Kapitola2 naznačeny čárkovaně). Použitý kabel musí být s kroucenými páry (nelze použít telefonní nekroucený kabel !) a jeden kroucený pár musí být použit vždy pro jeden směr toku dat (např. RD).

Základní sortiment křížených kabelů je dodáván pod objednacím číslem TXN 102 06.xx (záčíslí vyjadřuje délku kabelu dle sortimentu – viz katalog TC700).

 

 

Obr. 2 Zapojení kříženého TP kabelu ETHERNET