Měření teploty 29.02.2020 08:46 29.02.2020 08:46

Teplotu v interiéru měříme obvykle čidlem teploty umístěným na stěně místnosti.

Pro co nejvyšší kvalitu měření musíme dodržet několik zásad:

 

Umístění čidla teploty.

Čidlo teploty osazujeme do výšky cca 130 ÷ 150 cm, vždy na stěnu, která není ovlivněna jinými zdroji tepla či chladu

Není vhodné:

  • umístění na venkovní nezateplené stěně
  • umístění velmi těsně u dveří a dalších míst, kde je proměnlivý průvan
  • umístění u výdechů vzduchotechniky
  • umístění nad zdroji tepla (lednice, TV, světelný zdroj)
  • instalace v místě proudění chladného vzduchu – otvory ve stropě, průvan   neutěsněnými instalačními trubkami s kabeláží k čidlu apod.
  • umístění do rohu nebo jiného místa, kde je více omezeno přirozené proudění   vzduchu v místnosti

 

U velkých místností není vhodné umístění čidla příliš daleko od „bodového“ zdroje tepla (deskové radiátory apod..), protože i když v místě umístění čidla bude teplota velmi přesně regulována, tak v místě topného tělesa může kolísat i o několik °C a záleží pak na obvyklých místech pobytu osob (vzdálenost od čidla a od zdroje tepla) – jak bude teplota v daném místě kolísat.

 

Výběr čidla.

Prostorovou teplotu v místnostech můžeme měřit několika způsoby. Záleží na požadavku designu vlastního měřicího prvku, zda měříme i zároveň teplotu podlahy, zda preferujeme sběrnicové prvky distribuované po objektu (CFox, RFox) nebo přímo čidla teploty kabelem připojená na analogové vstupy modulů v rozvaděči. Prostorovou teplotu zároveň měří ovladače vytápění a čidla teploty lze připojit i k nástěnným ovladačům („vypínačům“) CFox.

 

Přesnost měření.

Čidla, měřící teplotu v interiéru, měří obvykle s rozlišením 0,1 až 0,3 °C, přesnost měření (bez vlivu umístění čidla) bývá cca ± 0,3 ÷ 0,6 °C, některá čidla (např. NTC) měří s větší absolutní chybou, kterou lze programově korigovat (offset měřené teploty v konfiguraci modulu apod..).

Vzhledem k možnému ovlivnění čidla umístěním, které nelze vždy ovlivnit, je v některých případech vhodné doplnit servisní korekci teploty, která se provede až po instalaci systému a ustálení všech teplot pomocí externího teploměru. Také některé kombinované moduly (podsvícený displej s čidlem teploty apod..) svým ztrátovým teplem vlastní elektroniky určitým způsobem ovlivňují měřenou teplotu a je vhodné provést po ustálení programovou korekci měřené teploty.

Při měření teploty a kontroly její přesnosti je potřeba vždy měřit na ustáleném systému - po zapnutí nechat  alespoň 1 hodinu vše ustálit, místnost musí být v ustáleném stavu (klidový natopený stav, minimální pohyb osob). Větší pohyb osob má významný vliv na změnu teploty a relativní vlhkosti v místnosti a toto je potřeba zohlednit při provádění kontroly přesnosti či sw korekce čidla.